Course page

1. Food insecurity is assessed through the USDA’s Core Food Security Module at what level?
A. Individual
B. Household
C. ZIP code
D. Census tract
ANSWER: D

2. Which of the following populations has the lowest risk of food insecurity or obesity?
A. Households with single parents
B. Households with disabled parents
C. People of color
D. Middle-class households
ANSWER: D

3. The most consistent relationship between food insecurity and obesity has been found among which population?
A. Women
B. Men
C. Girls
D. Boys
ANSWER: A

4. Which of the United Nations’ Millennium Development Goals is related to food insecurity?
A. Promote gender equality and empower women
B. Eradicate extreme poverty and hunger
C. Achieve universal primary education
D. Improve maternal health
ANSWER: B

5. According to the United States Conference of Mayors, what is the leading cause of hunger and homelessness in US cities?
A. Poverty
B. Unemployment
C. Disability
D. Incarceration
ANSWER: B

6. Households that are food insecure are more likely than others to receive food stamps?
A. True
B. False
ANSWER: A

7. Participation in which of the following nutrition assistance programs has the most evidence of leading to reduction in food insecurity?
A. National School Lunch Program
B. Supplemental Nutrition Assistance Program
C. Child and Adult Care Food Program
D. The Supplemental Nutrition Program for Women, Infants and Children Program
ANSWER: B

8. Nutrition assistance programs represent a strong ______ but do not address the root causes of food insecurity.
A. Umbrella
B. Safety net
C. Policy
D. Intervention
ANSWER: B

9. Which of the following is the United States’ main safety net for hunger?
A. Nutrition assistance
B. Economic empowerment
C. Voice and participation
D. Education and practice
ANSWER: A

10. According to the Academy of Nutrition and Dietetics, each of the following approaches is needed to achieve food and nutrition security in the United States except:
A. Nutrition education
B. An economic systems-based approach
C. Programs for single parents
D. Increased availability of grocery stores
ANSWER: B